قالب بندی بتن

قالب تونل لاینینگ

قالب تونل لاینینگ

قالب تونل لاینینگ بهترین سیستم برای احداث تونل می‌باشد؛ در دنیای امروز، بسیاری از راه های سخت با تونل سازی هموار شده و انتقال سیم های برق و تلفن، خط ریل، مخفی گاه، انتقال پایپ لاین و… از زیر زمین، میان کوه‌ها و حتی زیر دریاها امکان پذیر شده است. قالب لاینینگ تونل عموما با توجه به کاربری تونل، در شکل های نیم دایره‌ای، بیضی، نعل اسبی و دایره‌ای طراحی و تولید می‌شود. شرکت قالب گستر سپنتا به صورت تخصصی در زمینه تولید و اجرای قالب های خاص بتن از جمله قالب لاینینگ فعالیت دارد و با اکثر پروژه های ساخت تونل آب، تونل راه، تونل فاضلاب و… در سطح کشور، نقش خود را به خوبی ایفا کرده است. در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر با ویژگی‌ها، کاربرد و قیمت قالب تونل لاینینگ آشنا شوید.

قالب تونل لاینینگ چیست؟

اگر شما عبارت ” قالب لاینینگ چیست؟” را در گوگل سرچ کنید، با نتایج زیادی رو به رو خواهید شد که هریک به معرفی مشخصات، کاربرد و مزایای این قالب خاص پرداخته‌اند. قالب تونل لاینینگ همانند قالب تونل فرم، جزء قالب های خاص بتنی است که از روش های نوین ساخت تونل می‌باشد که یکپارچگی و استحکام بالایی داشته و سطح مقطع مشخصی دارد. در سالیان گذشته از قطعات سفالی و سنگ تراش خورده برای احداث تونل (لاینینگ) استفاده میشد اما امروزه ساخت تونل‌ها در صنعت راه سازی، راه‌آهن، آب و فاضلاب و… با کمک قالب خاص لاینینگ با مقطع دایره‌ای، نیم دایره و نعل اسبی انجام می‌شود. ابتدا با روش های چالزنی، آتشباری و یا مکانیکی حفر تونل انجام می‌شود و قسمت های حفاری شده با روش های راک بلت یا شات کریت نگهداری می‌شوند. لازم است پس از نگهداری اولیه، دیواره اصلی تونل احداث شود؛ این جداره محکم طی فرایند بتن ریزی ساخته شده و لاینینگ تونل شکل خواهد گرفت. در ادامه بیشتر به مراحل اجرای قالب تونل لاینینگ می‌پردازیم.

قالب تونل لاینینگ چیست؟

طراحی قالب تونل لاینینگ

قالب تونل لاینینگ، تنها سیستم قالب بندی خاصی است که برای احداث تونل به کار می رود. از این رو، طراحی قالب لاینینگ یک سیستم هوشمند مکانیزه است که به صورت اختصاصی و با توجه به نظر کارفرما و مهندسان ساخته می‌شود. دقت در طراحی و ساخت سطوح قالب، عاملی بسیار مهم در طراحی قالب لاینینگ می‌باشد که لازم است مهندسان سازه علاوه بر آشنایی کامل با قوانین، با نرم افزار های پیشرفته محاسباتی آشنایی داشته باشند تا میزان بار وارده بر جداره بتن را اندازه‌گیری کنند. همچنین عواملی همچون سرعت بتن ریزی، شکل مقطع، تغییرات دمای محیط، حداقل و حداکثر عبور وسایل نقلیه و… در طراحی و حتی تولید قالب لاینینگ تاثیرگذارند.

مزایای استفاده از قالب لاینینگ

استفاده از قالب تونل لاینینگ و میلگرد روشی مرسوم و اثرگذار است که برای پایداری دراز مدت تونل احداث شده به کار می‌رود. مزیت بزرگ استفاده از قالب خاص لاینینگ، تکرارپذیری قالب است؛ بدین صورت که می‌توان چندین بار از آن در پروژه های ساخت تونل استفاده کرد بدون اینکه در ساختارش مشکلی به وجود بیاید. استفاده از قالب بتنی تونل لاینینگ، به مهندسان سازه این امکان را می‌دهد تا بتوان بتن ریزی دیوارها و سقف را در مدت زمان کوتاهی انجام داد. جهت پایداری اولیه و جلوگیری از ریزش کوه های سنگی ناپایدار، وجود یک لایه پوششی محافظ در سازه های حفاری شده ضرورت دارد. حال با توجه به نوع خاک یا سنگ، سرعت حفاری و امکانات موجود، ضخامت لایه پوششی متفاوت است. پس از حفاری کامل و اجرای لاینینگ اولیه، برای پایداری طولانی مدت نوبت به لاینینگ ثانویه می‌رسد.

مزایای استفاده از قالب تونل لاینینگ

ساخت قالب تونل لاینینگ

فرایند ساخت قالب تونل لاینینگ به این شکل است که جک های پایه، یک لایه از پوسته را بعد از مرحله بتن ریزی ساخته و جک های کناری هم تمامی گلبرگ های موردنیاز را جمع می‌کنند. ارابه برای حرکت روی ریل حرکت کرده و قطعات را جابجا می‌کند (روغن کاری ریل باعث افزایش سرعت و راحتی در حرکت می‌شود). همچنین به دلیل سنگین بودن سگمنت‌ها و وزن بالای برخی از قطعات، از سیستم های هیدرولیکی مانند جک های هیدرولیکی برای جابجایی قطعات استفاده می‌شود. امکان تنظیم قالب تونل در موقعیت و ارتفاع موردنظر، به کمک جک های هیدرولیکی در پایه های ارابه فراهم می‌شود. اگر محدودیت جغرافیایی هنگام ساخت تونل وجود داشته باشد یا اینکه تونل در مقطع کوچکتر طراحی شده باشد، از سیستم مکانیکی برای ساخت پروژه استفاده می‌شود. بعد از طراحی اولیه و محاسبات دقیق به کمک دستگاه برش CNC، قطعات مختلف در فیکسچر های مورد نیاز برش خورده و عملیات مونتاژ قطعات آغاز می‌گردد.

مشخصات فنی قالب لاینینگ

قالب تونل لاینینگ از 4 بخش اصلی دیواره‌ها، اتصالات، شاسی و ارابه تشکیل می‌گردد. لاینینگ جزء قالب های خاص محسوب می‌شود که بر اساس نحوه باز و بسته شدن به دو دسته مکانیکی و کششی (هیدرولیکی) تقسیم‌بندی می‌شود؛ در قالب مکانیکی لاینینگ حرکت با کمک چرثقیل یا لودر انجام می‌شود در حالی که حرکت قالب کششی لاینینگ روی زمین وابسته به هیدرو موتور یا الکترو موتور می‌باشد؛ معمولا در مقاطع بزرگ از سیستم هیدرولیک استفاده می‌شود و دلیل آن، سنگین بودن سگمنت هاست. قالب های تونل لاینینگ در طول های متداول 6 و 9 متر تولید می‌شوند و مقاومت بالایی در برابر شرایط مختلف آب و هوایی دارند. کلیه خدمات کارشناسی، طراحی، ساخت و نصب قالب های بتنی توسط مهندسان شرکت قالب گسترسپنتا به کارفرمایان و شرکت های مجری ارائه می‌شود.

مشخصات فنی قالب لاینینگ

مشخصات فنی قالب لاینینگ

قالب لاینینگ هیدرولیکی

سگمنت های ساخته شده تاج و دیواره تونل که معمولا 1.5 متر می‌باشند، روی کالاسکه قالب تونل لاینینگ سوار شده و توسط چرخ هایی که در زیر کالاسکه تعبیه شده  حرکت می کنند. در قالب های لاینینگ هیدرولیکی، باز و بسته شدن سگمنت‌ها با جک های هدرولیکی مورب، افقی یا عمودی انجام می‌شود. در حالت کلی، استفاده از قالب هیدرولیکی لاینینگ نسبت به قالب مکانیکی مزایای اقتصادی بیشتری دارد.

جمع بندی

در کشور ما با توجه به گسترش شهرها و انبوه سازی، احداث تونل های آب و فاضلاب، حمل و نقل های شهر و غیر شهری، خطوط مترو، پارکینگ های زیرزمینی و… افزایش یافته و اکثر این پروژه‌ها با قالب تونل لاینینگ ساخته شده‌اند. جهت خرید قالب لاینینگ و استعلام لیست قیمت روزانه، با کارشناسان پشتیبان مجموعه تولیدی سپنتا در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *