قالب بندی بتن

رامکا در قالب تونلی

رامکا در قالب تونلی

رامکا چیست؟ رامکا در قالب تونلی چه کاربردی دارد؟ تاثیر این میلگرد در ثبات و استحکام سازه چقدر است؟ به طور کلی جهت سهولت در سیستم قالب بندی و مقاومت بیشتر سازه بتنی، از قطعه‌ای به نام رامکا یا پاشنه بتن استفاده می‌شود. در ادامه با سپنتا همراه باشید تا بیشتر با مشخصات، مزایا و نحوه اجرای رامکا در قالب تونل فرم آشنا شوید.

رامکا چیست؟

اگر شما عبارت “عکس اجرای رامکا” را در گوگل سرچ کنید، خواهید دید که در قسمتی از سازه ستون، فاصله‌ای بین قالب بتنی و میلگردها وجود دارد که این فاصله ایجاد شده به دلیل میلگرد رامکا یا همان پاشنه بتن است. رامکا در قالب تونلی، باعث می‌شود ستون های عمودی و افقی ساخته شده در سازه در یک راستا قرار گیرند. به عبارت بهتر، استفاده از رامکا در قالب بندی علاوه بر ستون های طبقات مختلف، ستون های هر طبقه را در یک راستا تنظیم می‌کند.

رامکا به دو شکل بتنی و فولادی تولید می‌شود؛ در مناطق جنوب کشور به دلیل رطوبت زیاد و تماس مستقیم سازه با آب و یون کلرید، استفاده از رامکای فولادی توصیه نمی‌شود. همچنین به کارگیری رامکا از جنس فولادی بر روی آرماتور و خاموت‌ها به جهت امکان از بین رفتن پوشش بتنی مجاز نمی‌باشد.

رامکا چیست؟

رامکا در قالب تونلی

همانطور که گفته شد، میلگرد رامکا به قسمتی از یک میلگرد فولادی گفته می‌شود که طول آن با طول ستون برابر است. نحوه اجرای رامکا در ستون از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و در صورت عدم رعایت نکات لازم و انجام کوچک ترین خطا، سبب وجود مشکل در ستون بندی می‌شود. استفاده از رامکا در قالب تونلی، هدفی جز آسان نمودن ستون بندی است. نکته مهم اینجاست که باید رامکای بتنی به شکل یکپارچه با بتن زیرین ریخته شود و حتی وجود درزی به فاصله 10 تا 12 سانت هم به هیچ وجه مجاز نیست.

انواع رامکا را بشناسید

میلگرد های آرماتوربندی از نظر کاربرد به 4 دسته A1، A2، A3 و A4 تقسیم بندی می‌شوند. جالبه بدانید که رامکا یا پاشنه بتن با توجه نوع کاربری و محلی که قرار است مورد استفاده قرار گیرد، به انواع گوناگونی تقسیم بندی می‌شود:

رامکا فولاد کربنی: این رامکا که با نام میله سیاه هم شناخته می‌شود، رایج ترین نوع رامکا در قالب تونلی است که برای استفاده در محیط های با رطوبت زیاد، گزینه بسیار مناسبی است.

رامکا تقویت کننده ورق فلز: دیگر نوع رامکای قالب تونلی، از جنس فولاد است که برای تقویت راه پله‌ها و سقف‌ها استفاده می‌شود.

رامکای فولادی ضد زنگ: همانطور که از نامش پیداست، ضد زنگ بوده و مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد.

رامکا روکش اوپکسی: این رامکای مقاوم دارای پوشش اوپکسی بوده و در مناطقی که با آب نمک تماس مستقیم وجود دارد، مقاومت بسیار بالایی از خود نشان می‌دهد.

انواع رامکا

نحوه اجرای رامکا در قالب بندی تونل فرم

همانطور که گفتیم، رامکا قسمتی از میلگرد بوده که با فاصله دادن قالب و میلگردها، باعث می‌شود تا ستون های سازه (عمودی و افقی) در یک راستا قرار بگیرند. یکی از سیستم های قالب بندی که از استفاده از پاشنه بتنی در آن رایج است، تونل فرم است که به صورت تخصصی توسط شرکت سپنتا طراحی و تولید می‌گردد. جهت نصب رامکا در قالب تونلی، ابتدا در فاصله 10 سانتی متر از پایین ستون، میلگرد رامکا به اندازه ستون تعبیه می‌شود. سپس 4 عدد میلگرد با جوشکاری و یا سیم های مخصوص آرماتوربندی به صورت عمودی قرار می‌گیرند. نکته قابل توجه اینجاست که باید رامکاها بدون کمترین فاصله به صفحه قالب بچسبند.

بازهم تاکید می‌شود در مکان های مرطوب و امکان بارش زیاد از رامکای فولادی استفاده نکنید؛ چرا که باعث فرسایش در پایه ستون شده و روند ساخت سازه را با اختلال مواجه می‌کند. زمانی که اجرای میلگرد رامکا در ستون بندی به اتمام رسید، نوبت به جدا کردن آن از قالب می‌رسد؛ اما در این هنگام ممکن است انتهای 4 میلگرد قرار گرفته در ستون حالت بیرون زدگی داشته باشند و دچار پوسیدگی شوند. برای جلوگیری از پوسیدگی و ممانعت از سرایت آن به سایر آرماتور های ستون، از اسپیسر رامکا استفاده می‌شود که در ادامه متن، بیشتر به مزایا و ویژگی های آن آشنا می‌شوید.

آشنایی با نکات مهم اجرای رامکا در قالب تونلی

  • نصب رامکا یا پاشنه بتن باید با دقت بسیار زیادی صورت گیرد؛ چرا که در بخش پایینی یا قسمت پایه ستون‌ها قرار می‌گیرند.
  • میلگرد رامکا بخشی ستون بوده که رعایت دقت لازم در فرایند بتن ریزی و میزان آن جهت جلوگیری از بروز مشکل خاصی، ضرورت دارد.
  • به هیچ عنوان از رامکای فولادی در مناطق مرطوب به ویژه جنوب کشور استفاده نکنید.
  • اگر قرار است از بتن دستی جهت پر کردن ستون‌ها استفاده شود، بهتر است کمی رقیق‌تر شود تا به خوبی قالب تونلی را پر کند.

نحوه اجرای رامکا در قالب بندی تونل فرم

مزایای استفاده از میلگرد رامکا

رامکا یکی از مقاطع پرکاربردی است که ویژگی های منحصر به فردی در هنگام استفاده از دسته میلگردها داشته و همین موارد باعث شده تا در اکثر سیستم های قالب بندی از جمله تونل فرم مورد استفاده قرار بگیرد. در ادامه به مهمترین مزایای رامکا اشاره خواهیم کرد:

  • استحکام بیشتر سازه با تقویت بتن
  • هم راستا قرار گرفتن ستون‌ها
  • کنترل نیرو های وارده
  • مقاومت در برابر انبساط های حرارتی
  • کاهش ضخامت

میلگرد رامکا چه کاربردی دارد؟

از اصلی ترین کاربرد های رامکا در قالب تونلی، می‌توان به دو مورد اشاره کرد:

  1. باعث هم راستا شدن ستون‌ها در طبقات مختلف می‌شود؛ یکی از کاربرد های اصلی رامکا یا پاشنه بتن، قرار دادن ستون های عمودی و افقی، دیوارها و سقف‌ها در یک راستا با مقاطع خارجی طبقات پایین تر است.
  2. حفظ ابعاد دقیق مقاطع بتنی مانند ستون‌ها و دیوارها.

کاربرد میلگرد رامکا

نحوه اجرای رامکای بتنی

از مصالح و تجهیزات موردنیاز برای اجرای رامکا بتنی در قالب تونلی، می‌توان به شاقول و ریسمان، تخته های برش خورده و بتن اشاره کرد. فرایند اجرا به این شکل است که ابتدا ریسمان جهت هم راستا کردن ستون‌ها و قرار گرفتن آنها در امتداد یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. پس از ریسمان کشی، تخته های برش خورده دور تا دور ریسمان جهت تشکیل قالب برای بتن ریزی قرار می‌گیرند. برای محکم نمودن قالب، از آجر یا بلوک استفاده می‌کنیم و این کار را در 4 طرف ستون انجام می‌دهیم. سرانجام پس از نصب رامکای بتنی، عملیات بتن ریزی با ارتفاع 10 سانتی متر درون قالب های ایجاد شده انجام می‌شود.

تفاوت رامکای فولادی با بتنی در قالب تونلی

همانطور که گفته شد، رامکاها بسته به شرایط آب و هوایی در دو دسته بتنی و فولادی تقسیم بندی می‌شوند. در واقع تفاوت رامکای بتنی با فولادی، بدتر با بهتر بودن آنها نیست و دلیل اصلی، شرایط محیطی است که باعث تفاوت در آنها شده است. در محیط های مرطوب، رامکا از جنس بتن استفاده می‌شود؛ البته لازم به ذکر است که استفاده از نوع بتنی رامکا منجر به دو تکه شدن بتن در پای ستون شود. در سایر شرایط محیطی که خبر از رطوبت زیاد و امکان بارش زیاد باران وجود ندارد، از رامکای فولادی استفاده می‌شود.

قیمت رامکا

در واقع رامکا، قطعه‌ای از میلگرد بوده که از طرق برش دادن میلگرد های پرت کارگاه ساخته می‌شود. قیمت میلگرد رامکا با توجه به قیمت  روز خرید میلگرد تعیین می‌شود. عواملی همچون عرضه و تقاضا، وضعیت نرخ ارز، افزایش قیمت حمل و نقل و صادرات میلگرد، از عوامل موثر بر قیمت رامکا در قالب تونلی هستند. برای خرید و یا استعلام قیمت میلگرد رامکا، با کارشناسان پشتیبان مجموعه تولیدی سپنتا در ارتباط باشید.

قیمت رامکا

اسپیسر رامکا چیست؟

اسپیسر رامکا در قالب تونلی، جهت جلوگیری از پوسیدن شدن انتهای 4 میلگرد بیرون زده مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عبارت بهتر، هنگام خشک شدن بتن و باز کردن قالب‌ها، ممکن است انتهای 4 میلگرد حالت بیرون زدگی داشته باشند و با گذشت زمان، دچار فرسودگی شوند؛ در این وضعیت از اسپیسر رامکا یا فاصله اندازه رامکا استفاده می‌شود. اسپیسرها در سایز های متفاوتی با جنس پلاستیک طراحی و تولید شده که بر سر راه رامکا های بیرون زده قرار گرفته و از فرسایش و خوردگی آنها در اثر تماس با رطوبت جلوگیری می‌کنند. وزن سبک و نصب آسان و راحت آنها، باعث شده به شکل قابل توجهی در ساختمان سازی مورد استفاده قرار بگیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *