قالب بندی بتن

صفر تا صد آرماتوربندی

آرماتوربندی

آرماتوربندی از عملیات مهم ساختمانی است که در افزایش استحکام و مقاومت سازه نقش بسزایی دارد. در واقع بتن استحکام کافی را در برابر نیرو های کششی ندارد و شکننده‌ است. از این رو، میگردها و سایر قطعات فولادی با جوش یا بست به هم متصل می شوند و آرماتوربندی فونداسیون شکل می گیرد. بتن خمیری شکل است و همراه با میگرد هایی که در هم تنیده می شوند، استحکام بالای ساختمان تضمین خواهد شد. در ادامه متن همراه ما باشید تا مفصل به صفر تا صد آرماتور بندی بپردازیم.

آرماتور چیست؟

آیا می دانید تفاوت آرماتور و میگرد در چیست؟ امکان ساخت سازه های ساختمانی بدون وجود آرماتور ها امکان پذیر نخواهد بود؛ آرماتورها به انگلیسی (reinforcement rebar)، بر اثر عملیات حرارتی مخصوص دچار تغییر شکل می شوند و به صورت شبکه‌ای به هم متصل می شوند؛ بعد از اتصال آرماتورها، بتن ریزی آغاز می شود و سازه ای مسلح شکل خواهد گرفت. در آرماتوربندی ساختمان، میلگردها دارای سطح مقطع دایره‌ای و توپر می باشند که به نام پروفیل هایی از جنس فولاد شناخته می شوند و در سایز های مختلف تولید می شوند؛ در ساخت و ساز ساختمان با قالب های فلزی مثل تونل فرم برای استحکام و مقاومت بتن، وجود میلگرد ضروری است. به عبارت بهتر، میگردها جزء مصالح اولیه ساختمان هستند و آرماتورها از اتصال میلگرد‌ها که برشکاری یا خمکاری شده‌اند، تشکیل می شوند.

در نظر داشته باشید میگرد مسلح نام دیگر آرماتور می باشد. تا زمانی که میلگرد خم یا برش داده نشود و در عملیات سازه های بتنی مورد استفاده قرار نگیرد، نامش همان میلگرد است و در صورتی که با هم اتصال پیدا کنند، آرماتور را تشکیل می دهند.

آرماتوربندی چیست؟

شما با جستجوی کلمه ” آرماتوربندی ” در گوگل، با نتایج زیادی رو به رو خواهید شد؛ آرماتور بندی ساختمان، به نحوه چینش و اتصال میلگردها در اثر برشکاری یا خمکاری به یکدیگر و همچنین زره زنی میلگردها برای افزایش استحکام ساختمان گفته می شود.  قطعات آرماتور بندی شامل میلگردهای فولادی با قطرهای مختلف، پروفیل‌های فولادی، تسمه‌ها و همچنین پیچ و مهره‌های فولادی است. این قطعات قبل از ریختن بتن، در قالب‌ها و توسط بسته‌بندی‌های خاص به یکدیگر بسته و در محل مورد نظر در سازه قرار می‌گیرند. آرماتور بندی از محور های اصلی ایجاد سازه مقاوم می باشد و کاربرد آن هدفی جز استحکام ساختمان نیست.

آرماتور سقف، شامل میگرد هایی است که به شکل ساده و راست روی هم قرار گرفته و چفت و بند می شوند. آرماتور بندی ستون و فونداسیون هم شامل میگرد هایی است که عملیات برشکاری یا خمکاری روی آنها قرار گرفته و در هم تنیده شده‌اند. در شغل آرماتوربندی باید به مواردی مانند محل قرارگیری قطعات آرماتوری، محاسبه و رعایت فاصله‌ها و زوایای تقاطع قطعات و همچنین اتصال قطعات به یکدیگر توجه شود. بتن از مصالح اصلی ساختمان است که در برابر فشارهای وارده مقاوم است اما در مقابل نیرو های کششی شکننده است و با اجرای آرماتور بندی در ساختمان، به راحتی می توان این ویژگی را در بتن ایجاد کرد.

آرماتوربندی چیست؟

مزایای آرماتوربندی ساختمان

  • هزینه های تعمیر و نگهداری ساختمان از دغدغه اصلی پیمانکاران می باشد؛ در صورتی که آرماتوربندی اجرا شود، در کاهش هزینه های نگهداری بتن بسیار موثر است.
  • سازه بتنی دارای آرماتور مانع از انحراف ساختمان از حالت اولیه می شود.
  • در صورتی که ساختمان مجهز به سیستم آرماتور بندی باشد، استحکام کششی بتن افزایش پیدا می کند.
  • زمانی که در بتن، میگردهای در هم تنیده( آرماتور) وجود داشته باشد، سازه در برابر آب و آتش مقاومت بالاتری دارد.
  • با اجرای سیستم آرماتور ساختمان، شکل گیری بتن به راحتی انجام می شود.
  • سازه های بتنی در مقایسه با سازه های فلزی نیاز کمتری به مهارت دارند.
  • ساختمان دارای آرماتور دارای پایداری بیشتر نسبت به سایر ساختمان ها دارد.

جهت استعلام قیمت آرماتور بندی و همچنین دریافت لیست قیمت انواع میلگرد آجدار، از طریق شماره 09121877702 با کارشناسان شرکت قالب گستر سپنتا در ارتباط باشید.

صفر تا صد مراحل آرماتوربندی

  • آرماتوربندی ساختمان چگونه انجام می‌شود؟ ساختمانی مستحکم و یکپارچه در گروی میگرد و آرماتورهاست که قبل از شروع بتن ریزی توسط یک آرماتوربند ماهر بسته می شوند. در واقع بعد از پی ریزی ساختمان و ریختن بتن، آرماتوربندی آغاز می‌شود. پس از آنکه فضای داخلی فونداسیون آماده شد، مراحل اجرای آرماتوربندی ساختمان در 4 ناحیه با دقت و رعایت نکات لازم شروع می‌شود:

    • آرماتوربندی ستون
    • آرماتوربندی دیوار
    • آرماتوربندی سقف و تیر
    • آرماتوربندی فونداسیون

1. مراحل آرماتوربندی ستون

مرحله اول: در آرماتور بندی ستون، ابتدا آرماتور های طولی را برش داده، خم کرده و در جای خود قرار می‌دهیم. ارتفاع ستون ساختمان، ضخامت تیر یا دل و طول مهار که از روی نقشه های سازه تعیین می‌شود، در تعیین طول آرماتور های ستون تاثیرگذارند.

مرحله دوم: پس از تعیین طول آرماتور های ستون و آماده شدن آنها، نوبت به وصله آنها به آرماتور های انتظار فونداسیون می‌رسد. وصله پوششی (اورلپ)، وصله جوششی (فورجینگ)، وصله مکانیکی (کوپلینگ) و وصله اتکایی، از انواع وصله های مورد استفاده در این مرحله از آرماتوربندی هستند.

مرحله سوم: در این قسمت از کار، انواع آرماتور های عرضی جایگذاری می‌شوند. خاموت ها و تنگ ها، جزء آرماتور های عرضی بوده که بعد از آرماتور های طولی در جای خود قرار داده می‌شوند. شاید براتون سوال پیش بیاد که خاموت چیست؟ در واقع به آرماتور های عرضی که به منظور تحمل برش و پیچش در تیرها مورد استفاده قرار می‌گیرند، خاموت گفته می‌شود. همچنین لازم به ذکر است که باید در اعضای فشاری مثل ستون‌ها، از اصطلاح تنک استفاده شود که باعث مقاومت و استحکام بیشتر اعضا می‌شود.

نکات مهم آرماتور بندی ستون

  • اگر در اجرای مراحل آرماتوربندی، سطح مقطع ستون کاهش یافت، باید آرماتور های طولی را 1 به 6 خم کرد (منظور از خم کردن 1 به 6 آرماتور، یعنی اینکه می‌توانیم از میلگردی که 6 سانتی متر ارتفاع دارد، حدود 1 سانتی متر از آن را به داخل خم کنیم).
  • حال اگر کاهش سطح مقطع ستون به بیش از 7.5 سانتی متر برسد، دیگر خم کردن آرماتورها بی فایده است و باید قبل از عملیات بتن ریزی، از آرماتور های انتظار استفاده شود.
  • آرماتور های طولی در ستون های میانه در تراز نهایی، باید با خم 90 درجه به سمت داخل ستون مهار شوند.
  • حال ممکن است آرماتور های ستون در تراز های بالاتر کاهش یابد. در این وضعیت، آرماتور باید به طول مهار تراز بالایی ادامه پیدا کند و از قطع آن در چشمه اتصال خودداری شود.
  • میلگرد رامکا یا همان پاشنه بتن با استفاده از سیم آرماتوربندی به میلگرد های طولی بسته می‌شود و توصیه می‌شود رامکا با میلگرد های طولی جوش داده نشوند.

همچنین شما عزیزان برای کسب اطلاعات بیشتر، می‌توانید مقاله ” میلگرد رامکا چیست؟ ” را مطالعه نمائید.

2. مراحل اجرای آرماتوربندی دیوار

  • آرماتور بندی دیوار بتنی بسیار شبیه به ستون بوده و دلیل اجرای همزمان آرماتوربندی دیوار و ستون را توجیه می‌کند. برای اجرای آن، مراحل زیر را با دقت بالا انجام می‌دهیم:

    مرحله اول: آرماتور های انتظار قبل از عملیات بتن ریزی به کمک یک یا دو عدد آرماتور افقی به یکدیگر بسته می‌شوند. همچنین از اسپیسرها جهت ایجاد کاور مناسب برای بتن و تنظیم ابعاد دیوار استفاده می‌شود. اسپیسر که با نام فاصله انداز هم شناخته می‌شود، معمولا قطعه‌ای جنس پلاستیک بوده که در بتن دفن شده و برای ایجاد کاور بتن، بین میگلرد و بتن فاصله می‌اندازد تا از خوردگی میلگردها بر اثر شرایط آب و هوایی جلوگیری کند.

    مرحله دوم: در مرحله بعد آرماتوربندی دیوار ساختمان هنگامی که بتن ریخته شده و فونداسیون آماده می‌شود، آرماتور های طولی به فونداسیون اضافه می‌شوند. پس آرماتور های عرضی برش زده شده و با خم 90 درجه در دو انتها، روی آرماتور طولی نصب می‌شوند.

    مرحله سوم: در گام آخر، مطابق به نقشه آرماتور بندی، آرماتور های افقی و سنجاقی بسته می‌شوند.

    استفاده از آرماتور و میلگرد با کیفیت، یکی از ملزومات اصلی آرماتوربندی است. از آنجایی که در اکثر موارد کیفیت ساخت میلگرد با قیمت آن رابطه مستقیمی دارد، بهتر است قبل از شروع آرماتور بندی ساختمان به قیمت انواع میلگرد و نوسانات آن توجه ویژه‌ای داشته باشید. باز هم تاکید می‌شود برای مطلع شدن از آخرین تغییرات روزانه قیمت میلگرد و آرماتور، با کارشناسان پشتیبان شرکت سپنتا در ارتباط باشید.

3. مراحل آرماتور بندی سقف و تیر

آرماتوربندی سقف بتنی بعد از قرار دادن خاموت‌ها در فواصل معین در ستون‌ها و بستن‌ها آغاز می‌شود. جالبه بدانید زمانی که سقف تیرچه و بلوک باشد، سیستم قالب بندی اطراف تیرها صورت می‌گیرد اما در دیگر دال های بتنی مثل سقف پیش تنیده، سقف وافل، سقف یوبوت و سقف کوبیاکس، که تیرچه های پیش ساخته‌ای وجود ندارد، آرماتورها به دو شکل فوقانی و تحتانی در سقف اجرا می‌شوند. همچنین لازم به ذکر است که آرماتوربندی سقف و تیر به شکل همزمان انجام می‌شوند.

مرحله اول: در گام نخست از آرماتور بندی سقف ساختمان، باید ابتدا آرماتور های مورد نیاز مثل آرماتور های طولی، آماتور های عرضی، آرماتور اتکا، میلگرد امکا و دال راه پله فراهم شوند. در ادامه خاموت ها که همان آرماتور های طولی و عرضی هستند همراه با آرماتور های دال پله خم داده شده و در سقف قرار می‌گیرند.

مرحله دوم: در این مرحله برای اجرای آرماتوربندی تیر، خاموت ها را در آرماتور های طولی ستون قرار داده و به کمک سیم مفتول، آنها را به میلگرد های انتظار ستون می‌بندیم. برای جلوگیری از خم شدن آرماتور های طولی که بلند هستند، استفاده از چوب های چهارتراش در زیر آنها گزینه بسیار مناسبی است. نکته مهم اینجاست که آرماتور های تیر باید در فاصله مناسبی از کف قالب قرار بگیرند تا آرماتوربند به راحتی بتواند خاموت ها را به آرماتور های طولی متصل کند. همچنین این کار از روغنی شدن آرماتورها جلوگیری می‌کند و باعث ممانعت از عدم اتصال بتن و میلگردها خواهد شد.

مرحله سوم: در این مرحله، نوبت به جایگذاری دسته خاموت هایی می‌رسد که در مرحله قبلی در آرماتور های ستون قرار داده بودیم. سپس طبق آموزش آرماتوربندی و به کمک سیم مفتول، خاموت ها را به گونه‌ای به آرماتور های طولی متصل می‌کنیم که کاملا آنها را محصور کنند و ذره‌ای فاصله در آنها وجود نداشته باشد. توجه داشته باشید در نواحی بحرانی (نقاط ابتدایی و انتهایی تیرها)، نیرو های برشی بیشتر از سایر نقاط بوده و همین عامل باعث می‌شود خاموت ها در این نقاط، دارای فاصله کمتری باشند.

مرحله چهارم: در مرحله بعدی نوبت به جایگذاری اسپیسرها و مهار آرماتور های طولی می‌رسد. در این بخش از کار، اسپیسرها در کف قرار داده می‌شوند. همانطور که گفته شد، دو نوع اسپیسر بتنی یا پلاستیکی تولید می‌شوند که نوع بتنی به دلیل داشتن سیم مفتول، به خوبی به آرماتورها بسته می‌شود و حتی در حین بتن ریزی هم دچار حرکت نمی‌شود. کاربرد اسپیسر پلاستیکی شبیه به نوع بتنی آن بوده و به خوبی با آرماتورها چفت می‌شود. جالبه بدانید تعداد اسپیسر در یک متر طول تیر، حداقل 3 عدد می‌باشد. همچنین تعداد اسپیسر در هر متر طول ستون 16 عدد و تعداد اسپیسر در یک متر مربع کف، 4 عدد می‌باشد.

مرحله پنجم: در مرحله آخر از اجرای آرماتوربندی سقف و تیر، آرماتور های طولی امتداد داده شده و در ستون مهار می‌شوند که اصطلاحا به این کار، مهار آرماتور طولی در بتن گفته می‌شود. همچنین مهار میلگردها در بتن به یکی از 3 روش زیر امکان پذیر است:

  1. بین بتن و آرماتور در سطح جانبی پیوستگی وجود داشته باشد.
  2. قلاب استاندارد در انتهای میلگرد ایجاد شود.
  3. وسایل مکانیکی در طول میلگرد به کار گرفته شوند.

آرماتوربندی سقف تیرچه بلوک

همانطور که گفته شد، بعد از آرماتور بندی تیر زمانی که سقف از نوع تیرچه و بلوک باشد، تیرچه‌ها و یونولیت‌ها در جای خود قرار می‌گیرند. در این مرحله اگر دهانه میانی بیش از 4 متر باشد، کلاف میانی باید در جهت عمود بر تیرچه‌ها ایجاد شود. در مرحله بعد هم میلگرد های ممان منفی و میلگرد های حرارتی قرار داده شده و به اندازه 5 سانتی متر، بتن روی آنها ریخته می‌شود. همچنین آرماتور های حرارتی جهت جلوگیری از تکه شدن بتن و جمع شدگی آن، به قطر 8 میلی لیتر و فواصل حدود 20 سانتی متر پهن می‌شوند.

مراحل آرماتوربندی فونداسیون

مقاومت ساختمان‌ها و محکم بودن پی ریزی آنها به آرماتور بندی فونداسیون وابسته است. در ادامه به مراحل بستن آرماتور برای فونداسیون اشاره خواهیم کرد:

مرحله اول: آرماتوربندی فونداسیون بعد از تعیین محل قرارگیری ستون‌ها آغاز می‌شود. در این مرحله آرماتورها به صورت شبکه‌ای تحتانی در کف فونداسیون قرار داده شده و با استفاده از اسپیسر، بین بتن و شبکه مش فاصله ایجاد می‌شود.

مرحله دوم: با توجه به بار و عمق فونداسیون، سیستم آرماتوربندی می‌تواند به صورت مش تحتانی یا ترکیبی از مش تحتانی یا فوقانی اجرا شود.

مرحله سوم: از آرماتور خرک برای ایجاد فاصله بین مش فوقانی و تحتانی استفاده می‌شود. جهت اتصال بیشتر و انتقال نیروی مقاومت بالا، آرماتورها با خم 90 درجه شکل داده می‌شوند.

اصول آرماتوربندی و رعایت نکات مهم آن

  • تمام آرماتور ها باید توسط قیچی های مخصوص بریده شوند و نیازی به استفاده از دستگاه هوا برش نیست.
  • اگر آرماتورها دچار زنگ زدگی یا آغشته به روغن باشند و روی سطح آنها آلودگی باشد، در ابتدا باید پاکسازی شوند.
  • در نظر داشته باشید فاصله بین آرماتورها تا سطح قالب بندی باید حداقل 2.5 سانتی متر باشد تا بتن ضخامت مطلوبی داشته باشد.
  • نباید آرماتورها را از دمای پایین تر از 5 درجه سانتی گراد خم نمود.
  • فاصله خاموت‌ها از یکدیگر باید 20 سانتی متر یا همان یک وجب دست باشد.

قیمت آرماتور بندی

منطقه جغرافیایی، نوع و اندازه آرماتور، نوسانات قیمت میلگرد، وضعیت بازار ساخت و ساز و… در قیمت آرماتوربندی تاثیر گذار هستند. هر ساختمانی بسته به شرایط خود نیازمند مقدار مشخصی از مصرف آرماتور است و نمی‌توان خیلی دقیق، قیمت آرماتوربندی ساختمان را تعیین نمود. برای استعلام قیمت و هزینه های آرماتور بندی فعلی، با شرکت های فعال در این زمینه تماس بگیرید و با آگاهی و اطمینان خاطر بالا، اقدام به انجام این کار کنید.

قیمت آرماتوربندی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *