قالب بندی بتن

انواع قالب های لغزنده

قالب لغزنده

قالب لغزنده (Slip form)، جایگزینی برای سیستم قالب بندی سنتی است که به ساخت و ساز مستمر عمودی و افقی کمک می کند. انواع لغزنده به ریختن مداوم بتن به قالب متحرک کمک می کنند. این فرآیند تنها زمانی متوقف می شود که طول مورد نیاز سازه تکمیل شود.

در واقع، با استفاده از این نوع قالب، شکل دهی کارآمد و دلخواه به سازه هایی با ارتفاع زیاد با استفاده از نوع لغزنده امکان پذیر است. می توان با کمک قالب لغزنده یا قالب های خاص دیگری مثل تونل فرم و تکنیک مورد استفاده در عملیات بتن ریزی آن ها، پروژه هایی مانند آسمان خراش ها، سیلوها، سدها و حتی جاده ها را به بهترین نحو ممکن به اتمام رساند.

شرکت قالب گستر سپنتا، با ارائه مشاوره های تخصصی شما را در انتخاب بهترین برای ساخت پروژه های ساختمانی و صنعتی همراهی خواهد کرد؛ کافیست با ثبت درخواست مشاوره، منتظر تماس ما در کوتاه ترین زمان ممکن باشید. در ادامه این مطلب اطلاعات بیشتری را درباره انواع قالب های لغزنده کسب خواهید کرد؛ پس، تا انتها همراه ما باشید.

فهرست مطالب

قالب لغزنده چیست؟

قالب های سنتی از چوب، فولاد، الیاف شیشه و … ساخته می شدند. قالب لغزنده، در میان انواع قالب برای سازه های بتنی، موقت است و از آن برای اجرای تکنیک خاصی از بتن ریزی، استفاده می شود. به بیان دیگر، یکی از تکنیک های پیشرفته ای است که در ساخت سریع سازه های عظیمی مانند: برج ها، سیلوها، راه و پل سازی و … به کار می رود. توجه کنید: کلمه «قالب لغزنده» خود نشان دهنده این موضوع است که برای ساخت سازه ها، «حرکت می کند» یا به عبارتی «می لغزد».

ساخت و ساز با استفاده از نوع لغزنده، شامل ریختن مواد در قالبی است که به طور مداوم در حال حرکت است. همزمان که مواد ریخته می شود، قالب لغزنده به صورت عمودی با سرعتی بالا می رود که بتن قبل از جدا شدن، سخت شده باشد. از نکات مهم در مورد این نوع، کیفیت بتن مورد استفاده است؛ در واقع، بتن باید بتواند ضمن قرار گرفتن در ، در اثر ارتعاش تثبیت شده و در عین حال، سرعت گیرش آن به قدری باشد تا با استحکام و سختی مناسب، خارج شود.

سرعت گیرش بتن باید دائما کنترل شود تا مطمئن شوید که با سرعت مناسب بالا می رود. سیستم قالب لغزنده، این یک سیستم مستقل است و معمولا در طول ساخت و ساز مدت زمان اندکی به جرثقیل نیاز دارد. به طور مداوم با سرعتی در حدود 300 میلی متر در ساعت بالا می رود و خود را روی محور مرکزی نگه می دارد؛ در نتیجه، به پشتیبانی یا دسترسی به سایر قسمت های ساختمان نیاز ندارد.

قالب لغزنده چیست؟

اجزاء تشکیل دهنده قالب های لغزنده

نوع لغزنده با ویژگی های متنوعی طراحی شده است. به طور کلی، از پایه های یوغ تشکیل شده است. از پایه های یوغ برای بلند کردن و حفظ وزن کل سازه استفاده می شود، به طوری که به عنوان یک واحد عمل می کند.همچنین، از پایه های یوغ برای اتصال به تیرها، داربست ها و سکوهای کار استفاده می شود تا هدف حمایتی را انجام دهند. به پایه های یوغ، براکت ها (پشت بندها)، وصل شده اند. این براکت ها امکان قرارگیری مناسب بتن را فراهم می کند.

کل این سیستم، با استفاده از میله های جک، جک های بالابر، بالا می رود. این اجزای اولیه در فواصل مساوی قرار می گیرند، تا توزیع یکنواخت و خوب وزن انجام شود. در برخی از ساخت و سازها، فرآیند بالابری با استفاده از اجزای پمپ هیدرولیک پشتیبانی می شود.

انواع قالب لغزنده

انواع لغزنده براساس جهت حرکت یا جهت کار به شش دسته تقسیم می شوند:

  • قالب لغزنده عمودی

معمولا توسط سکویی احاطه می شود تا کارگران بتوانند روی آن بایستند، میله های تقویت کننده فولادی را در بتن قرار دهند و از ریختن صاف و درست، اطمینان حاصل کنند. قالب بتن و سکوی کار همزمان با یکدیگر، با استفاده از جک های هیدرولیک بالا می روند.

  • قالب لغزنده افقی

برای سنگ فرش و دیوارهای جدا کننده بتنی ترافیک مورد استفاده قرار می گیرد. در حالی که به آرامی به سمت جلو می رود، بتن در آن ریخته می شود، ارتعاش می یابد و نهایتا بعد از شکل گیری، در جای خود قرار می گیرد.

  • قالب لغزنده باریک شونده

در ساخت دودکش های مخروطی شکل، برج های خنک کننده، پایه های پل ها، اسکله ها و سایر سازه های بتنی بلند که دارای ضخامت های ثابت یا متغیر در دیوارها، قطر ها و یا شکل کلی هستند، به کار می روند. با بخش هایی به کار می رود که روی هم قرار می گیرند؛ به طوری که، یکی به تدریج روی دیگری می لغزد.

این نوع روش معمولا در ساخت دودکش ها استفاده می شود؛ اما، برای بتنِ معماری (بتن دکوری یا نما) رضایت بخش نیست؛ زیرا پیچیده شدن یا تا شدگی نشان می دهد. در حالی که فرآیند قالب لغزنده مخروطی شبیه به روشی است که استفاده می شود، برای اطمینان از موفقیت چنین پروژه هایی به دقت، تجربه و تخصص پیمانکار نیاز بیشتری احساس می شود.

  • قالب لغزنده کنسول

این نوع قالب های لغزنده، به عنوان بالا رونده هایی که مستقل از جرثقیل ها بوده به کار می روند و به سطح وسیعی ، در ارتفاع طبقاتی متصل می شوند. در این سیستم، قبلا تکمیل شده است و بخشی از ساختار مابینِ سطوح منحصر به فردِ بالا رونده می باشد. سیستم قالب لغزنده Cantilever، حداکثر محافظت را ارائه می دهد و یک سیستم قالب بندی کامل «خود بالا رونده» را فراهم می کند که بدون نیاز به جرثقیل برای دیوارها، ستون ها، تکیه گاه ها و کف استفاده می شود.

  • قالب لغزنده تخم مرغی شکل

با هر نوع شکل هندسی سازگار شود. در واقع، با تنظیم محور و شیب عمودی محیطی، می توان تنظیم انحنای موردنظر را به دست آورد. سیستم Egg-shaped، می تواند به طور مستقل در هر طرف دیوار و همچنین، در محصولات با شرایط کاری بهینه تنظیم شود.

  • قالب لغزنده مخروطی

سیستمی است که به وسیله آن می توان سازه هایی با دیوارهایی به ضخامت مختلف و دیوارهای باریک شونده ساخت. قالب لغزنده Conical، از صفحات کنسول و صفحات همپوشانی که به یوغ فولادی بسته می شوند، ساخته شده است.

انواع قالب لغزنده

ویژگی های قالب لغزنده

به نقل از وبسایت ویکی پدیا، قالب های لغزنده به عنوان یکی از جدیدترین قالب های بتن، دارای ویژگی های متعددی هستند که برخی از مزیت این نوع محسوب می شوند؛ مهم ترین این ویژگی ها عبارتند از:

  • با وجود نوع لغزنده، به حداقل داربست و سازه های موقتی مورد نیاز است؛ در نتیجه، محل ساخت و ساز، ایمن تر و بدون ازدحام خواهد بود.
  • این نوع می توانند به نرخ بالای تولید منجر شوند؛ با این حال، هنگامی که عملیات بتن ریزی آغاز شد، به دلیل تداوم بتن ریزی، انعطاف کمی برای ایجاد تغییرات حینِ کار وجود دارد؛ بنابراین، قبل از بتن ریزی باید برنامه ریزی بسیار دقیقی صورت گیرد.
  • اکسپوز (بتن نما) را می توان همزمان در پایین قالب بالارونده تکمیل کرد.
  • به دلیل برخورداری از ویژگی انعطاف پذیری، می توان سازه های مخروطی شکل را با باریک کردن دیواره ها به دست آورد.
  • هزینه اصلی ساخت سازه بتنی، مورد نیاز برای حفظ بتن تا زمانی که بتوان آن را به طور کامل جدا کرد و قادر به تحمل بارِ خود و سایر بارهای وارده باشد، است.
  • قالب های لغزنده باید به طور مداوم از محل خود برداشته شوند و سپس، دوباره در محل جدید نصب شوند.
  • در سازه هایی که با این قالب ساخته می شوند، قالب فقط یک بار برپا می شود و تا زمانی که کل سازه تکمیل شود، دست نخورده باقی می ماند.
  • کاهش نیاز به جابجایی و نیاز به حداقل تعداد کارگر، منجر به شرایط کاری بسیار ایمن تر می شود و این ویژگی یک مزیت اصلی برای آنها به شمار می آید.

کاربرد قالب های لغزنده

برای سازه های بلند (پل ها، برج ها، ساختمان ها و سدها) و همچنین، سازه های افقی مانند جاده ها استفاده می شود. حوزه های کاربردی آن عبارتند از:

  • سیلوها
  • دودکش ها
  • آسترهای شافت
  • شافت های موجی
  • سازه های وزنی بتنی
  • دکل ها و پایه های پل
  • مخازن نگهداری مایعات
  • برج های سرپوش معدن
  • شافت یا چاه (Shaft) آسانسورها  و پله ها
  • هسته های خدماتی برای ساختمان های تجاری.
کاربرد قالب های لغزنده
کلام آخر

روش ساخت با استفاده از قالب لغزنده، در مقایسه با تکنیک رایج، یک روش سریع و اقتصادی است. درواقع، به صرفه جویی عظیم در هزینه ها کمک می کند. این تکنیک برای سازه های ساختمانی بزرگ و پل ها مناسب است. در مورد سازه های کوچک، پروژه های با شکل هندسی یکسان را نیز می توان به راحتی تکمیل کرد.

این تکنیک بر اساس نوع سازه ساخته شده، متفاوت است. بر این اساس چارچوب های مورد نیاز برای پشتیبانی از سیستم نیز متفاوت خواهد بود. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت قالب های لغزنده، خرید قالب های لغزنده و … می توانید با تیم تخصصی شرکت قالب گستر سپنتا در تماس باشید.

 

 ر

22 دیدگاه در “انواع قالب های لغزنده

  1. جمشید مختاری گفت:

    بسیار گویا و شفاف بیان کردید

  2. مهدی شریفیان گفت:

    نویسنده این متن کیه؟

  3. اسماعیل محمودی گفت:

    حساب توییتری هم دارید؟

  4. حامد حیاتی گفت:

    لطفا آدرستون رو برای بنده ارسال کنینم چجوری باهاتون ارتباط بر قرار کنم

  5. بهزاد منصوری گفت:

    مثل همیشه عالی و کاربردی

  6. وحید سلیمی گفت:

    محتوا خوبی بود

  7. ایمان محمدزاده گفت:

    دفتر مرکزیتون کجا قرار داره

  8. علی اکبر محرابی گفت:

    شماره تماستون برای خرید تلفنی چنده

  9. غلامرضا زارعی گفت:

    چطوری می تونم باهاتون ارتباط بر قرار کنم

  10. احمد همت گفت:

    متشکرم

  11. نادر مهدوی گفت:

    لطفا آدرستون رو برای بنده ارسال کنین بنده ارسال کنین

  12. حسن مقدم گفت:

    حرفتون خیلی عالیه

  13. فرهاد تقی زاده گفت:

    مطالب بی نظیر بود

  14. کاظم میر گفت:

    میشه مطلب رو توی وبلاگ خودم بزارم؟

  15. امید ذاکری گفت:

    ایول

  16. غلامعلی حسین زاده گفت:

    کانال تلگرامی هم دارید ؟

  17. حسین آذری گفت:

    خیلی دنبال این موضوع بودم

    1. fariba گفت:

      امیدوارم مطالب براتون مفید بوده باشه

  18. بهرام علیزاده گفت:

    میتونیم توی سایت شما مطلب بنویسیم؟

  19. مرتضی مرادخانی گفت:

    دستخوش

    1. fariba گفت:

      ممنون

  20. بهنام دهقان گفت:

    میتونم شماره شما رو داشته باشم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *